لبخندتلخ بازارهای جهانی به مرکبات مازندران/ نوبت چیدن وعدهها رسید
مازندران به ایستگاه برداشت مرکبات رسید و این استان با داشتن ۱۱۳ هزار هکتار باغ نیمی از محصول مرکبات را در کشور تولید میکند. فصل برداشت طلای زرد در مازندران از نیمههای شهریور با چیدن نارنگیهای پیش رس شروع میشود.
هر ساله مازندران با برداشت نارنگی و ارسال آن به خارج از کشور، خیز خوبی را برای صادرات محصولات باغی بر میدارد اما در میانه راه به دلایل و مشکلات متعدد از جمله فراهم نبودن زیرساختها از برنامههای پیش بینی شده باز میماند.
طی چند سال گذشته برنامه صادرات ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تنی مرکبات در استان مازندران طراحی شده بود که در خوشبینانه ترین حالت، سال قبل براساس آمارهای گمرک ۷۸ هزار تن و به گفته مسئولان ۳۷۰ هزار تن محصول روانه بازارهای خارجی شده است.
با آنکه مرکبات مازندران مشتریان جدید از چین تا ماچین پیدا کرده به نظر میرسد اشکال در سیستم حمل ونقل و چرخه معیوب موجود در این بخش، تحقق اهداف صادراتی را با مشکل روبرو کرده است.
کمبود نقدینگی و انتظار طولانی مدت برای وام سرمایه درگردش با نرخ ۲۷ درصدی، ضعف در بازاریابی و صادرات و کمبود شدید صنایع تبدیلی از مشکلات فراروی مرکبات است
در حال حاضر مازندران رتبه دوم تولید مرکبات را در کشور دارد و کمبود نقدینگی و انتظار طولانی مدت برای وام سرمایه درگردش با نرخ ۲۷ درصدی، ضعف در بازاریابی و صادرات و کمبود شدید صنایع تبدیلی طلای زرد مازندران را با چالشهایی روبرو کرده است.
این مسائل درحالی است که مرکبات و محصولات تولیدی مازندران از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند ولی در برنامه ریزی ها این محصول جایگاه خود را پیدا نکرده است.
محمدرضا شعبانی مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران بااشاره به گردش ۴۰ هزار میلیارد تومانی باغات استان مازندران اظهار کرد: ۶۰ درصد درآمد استان در حوزه کشاورزی مربوط به باغات است که نشان از اهمیت این بخش دارد.
وی با اظهار اینکه برداشت مرکبات با چیدن نارنگی از مهرماه شروع شده است، زمان برداشت را مساله بسیار مهم دانست و گفت: امسال بیش از ۹۷ درصد باغداران به این مساله توجه کردند زیرا سبززدایی کردن به بازار ضربه میزند.
افزایش تقاضای روسها برای مرکبات مازندران
وی با عنوان اینکه فرایند صادرات را با چهار کانتینر به روسیه شروع کردیم، افزود: این مساله شد تا تقاضا برای صادرات جدید افزایش یابد.
شعبانی درباره قیمت نارنگی با بیان اینکه محصول در سر درخت بین ۱۲ تا ۱۵ هزار تومان قیمت گذاری میشود، گفت: به موقع برداشت کردن نتیجه زحمات کشاورزان را به بار نشاند و قیمت کیوی نیز امسال به ۶۰ هزار تومان رسید.
مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران به سورتینگ داران هشدار داد که از سبززدایی کردن و رنگ افزایی پرتقال تامسون پرهیز کنند زیرا با جریمههای سنگینی روبرو میشوند.
وی برداشت تامسون را تا ۱۵ آبان ممنوع دانست و از باغداران خواست تا به این مساله توجه کنند زیرا به بازار مرکبات در داخل و خارج صدمه میزند.
طی سالهای گذشته برنامه ریزی های مختلفی برای صادرات مرکبات از مازندران صورت گرفت و تلاش شد از ظرفیت آرگو و یا حمل ونقل دریایی برای رساندن طلای زرد مازندران به بازارهای خارجی استفاده شود.
به رغم بهره گیری از ظرفیتهای مختلف کمتر از ۱۰ درصد مرکبات مازندران روانه بازارهای خارجی شد و این میزان با برنامههای پیش بینی شده فاصله طولانی داشته است.
وجود مشکلات حمل ونقل از چالشهای مهم فراروی صادرات مرکبات در مازندران به شمار میرود و در کنار آن نباید از مساله تعهدات ارزی به سادگی گذشت.
کشاورز و باغدار مازندران به رغم همه مشکلات، افزایش هزینهها و بی مهریها، نسبت به تولید محصولات باغی و کشاورزی اقدام کرد و اکنون نوبت مسئولان رسید تا وعدههای خود را برای بازاریابی و بازاررسانی محصولات عملی کنند.