حرف شمال/ گزارشی از لاله انگورج تقوی
اسنوکر یک بازی با چوب است که بر روی میز بزرگی که با مادهای از جنس فلانل پوشیده شده و دارای شش سوراخ است بازی میشود. این سوراخ ها در چهار گوشه میز و دو سوراخ در وسط کناره میز قرار دارند.
شمایلی همچون بیلیارد اما با قاعدهای مخصوص به خود.
در سالهای اخیر بیلیارد و اسنوکر طرفداران خاص خود را پیدا کرده و با افزایش سالنهای مخصوص، اقبال عمومی به آن بیشتر و در دسترستر شده است.
با مطالعه قواعد و اصول این بازی و همچنین نگاه به زندگی افرادی که به صورت حرفهای و با دانش آن را دنبال میکنند، تفاوتهای خاص آن را با بسیاری از رشتههای ورزشی درمییابیم.
رعایت اخلاق، سبک لباس پوشیدن، توجه به مسائل حرفهای و از همه مهمتر تقویت ذهن از جمله مواردیست که توجه به آن در این رشته ورزشی بسیار بالاست.
رشته ورزشی که توجه حرفهای به آن مغفول مانده و تنها به گذراندن اوقات فراغت معدودی از افراد آن هم با کمترین دانش بازی خلاصه شده است.
حضور یکی از سرشناسترین و به اذعان اسنوکربازان کشور با دانشترین مربی اسنوکر ایران در حوالی خودمان، باعث شد تا ساعتی با وی به گفتگو بپردازیم و ضمن آشنایی با این رشته ورزشی، پای درددلهای وی بنشینیم.
با "قاسم کرمپور" بواسطه همسرم که بسیار علاقمند به این رشته ورزشی و پیگیر آن است آشنا شدم و در مرز نوشهر و چالوس در سالن بیلیارد و اسنوکر هتل ملک دیدار کردم، دقایقی که منتظر بودم تا کار آموزش به دو جوان اسنوکرباز مشهدی و گیلانی را به پایان برساند، در همان موقع و با همان آموزشها به صورت غیرمستقیم متوجه شدم بیشترین قدرت بینایی من از گوشه چپ چشم راستم است و این نشان داد که بی علت نام با دانشترین مربی اسنوکر را به یدک نمیکشد.
وی خود را اینگونه معرفی کرد؛
قاسم کرمپور هستم ۴۲ ساله اهل نوشهر، از سال ۸۲ اسنوکر را شروع کردم و سابقه چندین دوره حضور در فینال مسابقات اسنوکر استان را دارم و بارها جز ۴ نفر استان در کنار دوستان عزیزم حمید هاشمی، رضا رضوانی و میلاد منصوری قرار گرفتم.
وی ادامه داد: سال ۸۹ جزء ۳۲ بازیکن برتر ایران به انتخابی تیم ملی در کرج برای اعزام به سوریه دعوت شدم، و در نهایت در سال ۲۰۱۰ به کلاسهای بین المللی اسنوکر زیر نظر مربی وقت فدراسیون جهانی، استاد نیکبارو دعوت شدم و موفق به گذراندن دوره معلمی و مربیگری بین المللی شده و بعنوان مربی رسمی فدراسیون جهانی برای فعالیت در سرتاسر جهان مجوز کار گرفتم.
کرمپور افزود: پس از دریافت این مجوز، به توصیه مربی از دنیای بازی خداحافظی کرده و تنها به کار مربیگری میپردازم و بیش از ۶ سال است که رییس کمیته مربیان هیات بولینگ و بیلیارد مازندران هستم.
وی با اشاره به اینکه سرمربی تیمهای پایه مازندران است تصریح کرد: چهار نفر از شاگردانم در قالب تیم مازندران در بین ۱۵ استان ، مقام چهارم را از آن خود کردند که جا دارد از زحمات دکتر هاشمی و آقای رضوانی نیز تقدیر شود.
وی در ادامه به بررسی وضعیت اسنوکر در کشور پرداخت و اذعان کرد: توجه به اسنوکر بسیار کم است، بسیاری از استعدادهای زیر ۱۸ و ۲۱ سال ما در سردرگمی عجیبی هستند، استعدادهای زیادی داریم که اگر مورد توجه قرار گیرند، اینده درخشانی در اسنوکر خواهیم داشت.
این مربی اسنوکر با اشاره به اینکه دو قهرمان جهان در آماتورها و یک سومی حرفهایهای جهان از ایران داریم تصریح کرد: اگر آکادمیهای مناسب و با کیفیت بالا در استانهای مختلف کشور ساخته شود قول میدهم در کمتر از ۵ تا ۷ سال آینده به اندازه انگشتان دو دست قهرمان اماتورهای جهان داشته باشیم.
"کرمپور" انگلستان را مهد و خاستگاه اسنوکر عنوان کرد که همچنان حرف اول را در این رشته ورزشی میزند و ادامه داد: در قاره آسیا چین در رده اول و پس از آن تایلند قرار دارد و کشور ما نیز رتبه سوم را از آن خود دارد.
این مربی اسنوکر با بیان اینکه دو نوع مسابقه حرفهایها و آماتورها در سطح بین المللی اسنوکر وجود دارد بیان کرد: در مسابقات حرفهایها ۱۲۸ بازیکن حضور دارند و بقیه بازیکنان جهان در هر سطحی که باشند، آماتور محسوب شده و نکته مهم این است که حرفهایها نمیتوانند در بخش آماتورها و یا بالعکس بازی کنند.
وی در ادامه راههای قرار گرفتن در بین ۱۲۸ بازیکن حرفهای اسنوکر جهان را برشمرد و توضیح داد: قهرمانی آماتورهای جهان، دعوت از طرف اتحادیه حرفهای و همچنین جزء ۱۲ بازیکن Qschool شدن که هر ساله در انگلستان برگزار میشود از راههای قرارگیری در تیم حرفهای هاست.
کرمپور با بیان اینکه اگر اسنوکر در کشور ترویج شود، اخلاق ارتقاء پیدا خواهد کرد، افزود: نکته مهم در بازی اسنوکر آراستگی ظاهری بازیکنان است، در این رشته بازیکن حق ندارد دکمه پیراهنش را باز بگذارد، حق بالا بردن آستین لباسش را ندارد، حق اعتراض به داور ندارد و به معنی واقعی باید یک جنتلمن باشد و این مسئله در کنار تربیت و تقویت ذهن به دلیل تمرکز لازم برای بازی، آن را ورزشی خاص و مبادی آداب کرد که خصایص زشت انسانی همچون حسادت و غرور را از شخص دور میکند.
وی در بخش دیگری از این گفتگو در خصوص مربیان فعلی کشور در اسنوکر گفت: ۸ نفر همچون بنده دارای این رزومه هستند اما ۴ نفر در حال حاضر فعالیت خوبی دارند.
کرمپور گفت: حدود ۵۰ بازیکن در سطح کشور تحت تعلیم بنده بودند که دارای عناوین مختلف در سطح کشور هستند.
وی کار شاخص خود در حال حاضر را تمرین با امیر سرخوش کاپیتان تیم ملی اسنوکر ایران، عنوان کرد و افزود: وی برای انتخابی ورودی به حرفهایهای جهان در انگلستان تمرین میکند و در سطح بالایی از آمادگی قرار دارد و بسیار امیدواریم به این مهم دست یابد.
این استاد مربیگری اسنوکر با بیان اینکه ما میتوانیم ۸ تا ۱۰ بازیکن در رنکینگ جهانی داشته باشیم اما بخاطر بسته بودن راههای ورود به کشور از حضور مربیان مطرح جهانی بی بهره ایم و از آن عقب افتادهایم، خاطرنشان کرد: در ۹۰ درصد استانهای کشور، چیزی به نام آکادمی اسنوکر نداریم و نگاه مردم و عموم هم به اسنوکر نگاهی علمی و آموختنی نیست.
وی تصریح کرد: در سطح استان مازندران بالای ۲۰ سالن خوب داریم، و یکی از نکات مثبت مازندران دارا بودن هیات فعال و خوب که در راس آن رییس هیات آقای عباسپور قرار دارد که اذعان میکنم اگر همچون ایشان سه نفر در فدراسیون حضور داشتند سالانه حداقل سه مسابقه جهانی در کشور برگزار میکردیم. این توانمندی و کارایی در هیات استان باعث شده که در بیشتر شهرستانهای مازندران، هیاتهای بولینگ و بیلیارد فعال باشد.
وی با اشاره به اینکه در نوشهر و چالوس فعلا در سطح علمی و حرفهای به این ورزش پرداخته نشده، قرار گرفتن افراد متخصص در راس امور مدیریتی را از مهمترین راه های دستیابی به اهداف عالیه در هر رشته ای عنوان کرد و گفت: وجود افراد غیرحرفهای و غیر تخصصی در هیاتها باعث بروز مشکلات، درجا زدن و یا عقبگرد آن میشود.
کرمپور با اشاره به اینکه هیات بولینگ و بیلیارد استان هیات قدرتمندی به لحاظ مدیریتی و اجراییست، مهمترین مشکل این هیات را مشکلات بودجهای عنوان کرد و اشاره داشت: عدم پخش تلویزیونی مسابقات ما باعث شده در جذب اسپانسر نیز با مشکل مواجه شویم.
وی از مسئولین خواست تا نسبت به رفع این مشکلات به کمک این رشته ورزشی بیایند.
قاسم کرمپور در پایان از آقایان عباس پور رییس هیات استان، رضوانی نایب رییس و کولائیان رییس هیات ساری تقدیر ویژه کرد و گفت: بیش از نیمی از موفقیتهای خود را مدیون حمایتهای این بزرگواران هستم و برایشان آرزوی سلامتی دارم.