حرف شمال/ زباله ابرچالش دیار سبز محسوب میشود، معضلی دیرینه که زخم آن روز به روز ناسورتر میشود.
برای حل مشکل زباله در شهرهای مختلف استان از سالهای قبل بحث اجرای نیروگاه زبالهسوز و کمپوست درنظر گرفته شده که زبالهسوز نوشهر اگرچه به بهرهبرداری رسیده است اما گفته میشود از ظرفیت واقعی خود برای مدیریت پسماند بهره نمیبرد، در ساری نیز هنوز با وجود گذشت یک دهه از آغاز ساخت این پروژه، به بهرهبرداری نرسیده است.
از آن بدتر مشکل زباله در مراکز دفن زباله است که در برخی از مراکز ازجمله عمارت آمل به مرز هشدار رسیده است.
باوجود ضرورت حل این مشکل دیرینه زنگ خطر جدی زباله در مازندران به صدا درآمده است، بهطوریکه نخستین بازدید استاندار جدید مازندران نیروگاه زبالهسوز ساری بوده است.
البته اینکه مشکل زباله در استان مازندران هر روز بیشتر جلوهگر میشود شرایط خاص جغرافیایی در کنار آن افزایش روزانه زباله باتوجه به حضور گردشگران است؛ نگرانکنندهتر اینکه در ایام پیک حضور مسافران زبالههای تولیدی استان چندبرابر میشود و همین موضوع مسوولان را در حل مشکل پسماند با چالش جدی روبرو کرده است.
این وضعیت بحرانی، لزوم توجه جدی مسؤولان و مردم به مسئله مدیریت پسماند در استان مازندران را بیش از پیش آشکار میکند.
سایت دفن زباله عمارت در محور هراز، سالهاست مقصد نهایی بیش از ۲۵۰ تن زباله روزانه از شهرستان آمل و حتی شهرهای مجاور بوده است. این منطقه ۹ هکتاری که از چند سال پیش به ظرفیت نهایی خود رسیده، به دلیل مشکلات زیستمحیطی ناشی از دفن زباله در مجاورت رودخانه و همچنین نزدیکی به محل احداث سد مخزنی هراز، به یکی از چالشهای جدی منطقه تبدیل شده است.
به همین دلیل، یافتن مکانی مناسب برای دفن بهداشتی پسماندهای شهرستان آمل امری ضروری و اجتنابناپذیر است.
نیروگاه زبالهسوز نوشهر با هدف مدیریت پسماندهای شهری شهرستانهای نوشهر، چالوس و کلاردشت و تولید برق از زباله راهاندازی شد. با این حال، اجرای کامل تعهدات اولیه این پروژه همچنان با چالشهایی روبروست.
البته در شهرهای دیگر استان هم شرایط خوب نیست که بهتر است تا دیر نشده به این معضل پایان داده شود.
عطاءالله کاویان مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران در همین خصوص، اظهار کرد: در آخرین جلسه رسمی کارگروه پسماند تصمیماتی گرفته شد ازجمله اینکه باید مراکز دفن زباله دارای استانداردهای بهداشتی و زیستمحیطی باشند.
وی افزود: باتوجه به نبود استانداردهای لازم زیستمحیطی و بهداشتی علیرغم تلاشها و پیگیریها ناچار به پیگیری قضایی و همچنین تعطیلی این مراکز هستیم.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران بیان کرد: درست است با مشکل دفن زباله مواجه هستیم و مکانی مناسب دارای استانداردهای لازم برای دفن زباله وجود ندارد و آن زمان تکلیف زبالههای بر زمین مانده چیست اما باید تکلیف خود را انجام دهیم.
کاویان با اشاره به شرایط حاد زباله در مجموعه عمارت شهرستان آمل، تصریح کرد: در مجموعه عمارت دپوی زباله به شرایط نامطلوبی از لحاظ آلودگی زیستمحیطی رسیده و حتی این مجموعه پلمب شده اما باز هم اتفاق جدیدی در این زمینه نیفتاد.
وی با اشاره به بازدید رئیس سازمان حفاظت محیطزیست از زبالهسوز نوشهر و همچنین مرکز دفن زباله عمارت آمل، تصریح کرد: رئیس سازمان حفاظت محیطزیست باتوجه به نبود استانداردها، پایش آنلاین، سیستم نمونهبرداری و تصفیه شیرابه در زبالهسوز نوشهر و همچنین وضعیت حاد مرکز دفن زباله عمارت ابراز گلایه داشت و قرار شد در کارگروه ملی پسماند موضوع پسماند استان مورد بررسی قرار گیرد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران بیان کرد: بعد از سفر رئیس سازمان حفاظت محیطزیست پنج جلسه در استان و همچنین کارگروه استانی پسماند برای جانمایی مکان جدید دفن زباله به جای عمارت برگزار شد تا این مکان مورد تایید نهایی محیطزیست قرار گیرد.
کاویان اضافه کرد: در ارتباط با پایدارسازی، ایزولایسیون، تمهیدات لازم برای خروج گازهای متان از محل، تخلیه شیرابهها،جمعآوری و تصفیه مکان جدیدی که برای دفن زباله در آمل در نظر گرفته شده مشاور مطالعات لازم را در دستور کار قرار داده که تصمیمگیری نهایی معطوف به نظر سازمان حفاظت محیطزیست است تا با مطالعه مباحث فنی نظر خود را اعلام کند.
وی با اعلام اینکه از نظر محیط زیست سایت زباله آمل باید متوقف شود، تصریح کرد: در این زمینه مکاتبات لازم برای تعطیلی این مرکز انجام شده است اما سوال این است با تعطیلی این مرکز دفن زباله همانند بابل و ساری زبالهها به کجا منتقل شود که دغدغه دیگر است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران با تاکید بر اینکه به بهانه همین دغدغه نباید زباله به مرکز دفن زباله عمارت منتقل شود، خاطرنشان کرد: سایتهای زباله استان بهداشتی نیست و همچنان این نگرانی وجود دارد که باید تدبیر شود.
کاویان گفت: عزم و اراده برای حل معضل پسماند در استان وجود دارد که امیدواریم با پیگیریها بهترین تصمیمات در کوتاهترین زمان گرفته شود.
مهدی یونسی رستمی استاندار مازندران درباره حل مشکل پسماند، گفت: برای مدیریت پسماند استان به یک فرامسؤول با توان مدیریت ملی میاندیشم.
وی گفت: پسماند، ابرچالش استان محسوب میشود.
البته رئیس سازمان حفاظت محیطزیست هم باحضور در استان مازندران بازدیدی از نیروگاه زبالهسوز و مرکز دفن زباله عمارت آمل داشته کماکان چشمها و امیدها به چارهجویی مسوولان دوخته شده است که بالاخره باتوجه به وعدههای تکراری راه میانبُری برای حل معضل زباله وجود دارد؟!