به گزارش حرف شمال، کتاب «سفره ایرانی» نوشته نرگس شرج شریفی، زمستان ۹۸ توسط انتشارات ناسنگ به بهای ۳۰ هزار تومان منتشر شد. در این کتاب به روشها و دستورالعملهای آشپزی به سبک غذاهای بومی و محلی مازندرانی با قدمت بیش از ۱۵۰ سال پرداخته شده است. نرگس شرج شریفی پس از جستوجو و تحقیق از زنان بومی و مادربزرگهای مسن منطقه غرب مازندران بویژه منطقه کوهستانی کجور (از توابع شهرستان نوشهر) اقدام به نوشتن این کتاب کرد. سلیقههای متفاوت در طبخ غذاهای محلی نیز در این کتاب اعمال شده است.
«سفره مازندرانی» انواع آشها، خورشها، پلوها، بورانی و دسرها را به مخاطبان آموزش میدهد. شرج شریفی در بخش اول این کتاب، به معرفی لبنیاتهای مختص منطقه تاریخی کجور پرداخته است. در این منطقه ییلاقی که هر ساله میزبان گردشگران فراوانی است، گیاهان محلی وجود دارد که میتوان از آنها در انواع غذاهای محلی استفاده کرد. در مناطق جنگلی البرز، سبزیهایی چون اوجی روییده میشود که در طبخ و استفاده در غذاهای متفاوت کاربرد دارند. شیشاک نیز سبزی دیگری است که علاوه بر خاصیت دارویی در انواع پلوها و آشها به عنوان چاشنی ترش کننده استفاده میشود.
تاریخچه غذاهای محلی این خطه از نظر نویسنده قدمتی بالای ۱۰۰ سال دارد. نرگس شرج شریفی گفت آخرین فردی که از غذاها و نحوه پخت آن پرسید پیرزنی ۷۰ ساله بود که طبیعتاً او نیز دستور تهیه غذاهای محلی را از مادر خود آموخته بود.
غذاهای محلی مازندران در ایام و مناسبتهای خاص نیز سر سفرهها حضور دارند. برای مثال در شب عید سبزی پلو با ماهی شکم پر پخت میشود. در شب چهارشنبه سوری غذاهایی مانند بورانی که با بوتههای سیر، در اصطلاح عامیانه به آن سیربنه میگویند، تهیه میشود و عطر و طعم فوق العادهای به غذا میدهد. غذای ویژه مناسبتهای مذهبی به خصوص ایام محرم پلو با زیره و زعفران است که همراه با مرغ یا گوشت سرخ شده سرو میشود.
علاقهمندان به غذاهای سنتی مازندرانی میتوانند غذاهایی مانند فسنجان یا آلو اناری را که هم با انار معمولی و هم انار وحشی تهیه میشود، بپزند. کباب ترش یکی از غذاهایی است که با سبزیهای مخصوصی مانند اوجی، از خانواده نعنا و ریحان، طبخ میشود. در این غذا سیر و قره قروت نیز استفاده میشود. غذای دیگری که نیازمند سبزی محلی چون شاهتره یا ریحان نازخاتون است نیز فقط در این منطقه پخته میشود.
خبرنگار/نویسنده : حسن قمی نجارده